Mistrovství republiky v pasení tradičním stylem

2011 15 září
by Iva

O víkendu 10. – 11. 9. 2011 se na naší farmě na Kamenné bráně v Martínkovicích konalo Mistrovství republiky v pasení tradičním stylem. V sobotu se skládaly základní zkoušky ZVOP a HWT v tradičním stylu i pro border kolie a v neděli se již konal mistrovský trial. Rozhodčího jsme tentokrát pozvali ze zahraničí. Byl jím W. Scheld z Německa, který se specializuje právě na tradiční styl. Trialu se zůčastnilo celkem 15 psů, z toho 8 v nejtěžší skupině podle IHT3. Přijelo několik závodníků z Rakouska a také z Polska. Výkony byly hodně vyrovnané, proto se stalo, že druhé a třetí se rozdělilo mezi dva závodníky se stejným počtem bodů. Na prvním místě podle IHT3 se umístila dvojice z Rakouska Gerlinde Krachler s bearded kolií Jullou. O druhé a třetí místo se podělili Zuzka Černá s welsh corgi Barberem a Ewa Kolbl s bearded kolií Erinem. Zuzka Černá se zároveň stala mistryní ČR. Rozhodčí velice ocenil výkon stařičkého psa, který ještě i ve svém věku dokázal provést stádo oveček parkúrem. Velká gratulace patří i našemu Alexovi Flying Ear s Petrou Čapkovou, kteří získali třetí titul CACT a tím nárok jako první v historii ČR na udělení titulu Šampion práce CZ pro krátkosrstou kolii. Petro díky za reprezantaci!!! Ve skupině podle IHT1 získala první místo Zdeňka Čermáková s německou ovčačkou Samy, která u nás o prázdninách trénovala a za velice krátkou dobu se Samy dokázala naučit u oveček  tolik, že to dalo na toto krásné umístění. Na druhém místě skončila Karolina  z Polska se šeltií Bellou a na třetím místě rakouská závodnice s australským ovčákem. Tradičně se IHT1 účastnil také slovenský čuvač s MVDr. Valterovou. Rozhodčího velice potěšilo, že na vlastní oči viděl pást ovce toto plemeno a byl přímo nadšený tím, že se u nás lze s čuvačem u ovcí setkat. Celá akce se vydařila a velký dík za to patří i firmě Dibaque, která sponzorovala akci značkovým krmivem FITMIN.

Video Petry a Lexe, kteří skončili celkově na 5. místě, v rámci mistrovství ČR na 3. místě : http://www.youtube.com/watch?v=WIxD3ak58Ag

Před závodem věnoval pan W. Scheld, který s sebou přivezl na pomoc několikanásobného mistra Německa,  dvě odpoledne na školení, které se setkalo s velikým zájmem jak z řad závodníků, tak také rozhodčích a instruktorů. Vzhledem k tomu, že W. Scheld patří k spolutvůrcům zkušebního řádu pro tradiční styl, bylo pro nás nesmírně důležité si upřesnit a ujasnit některé prvky. Zároveň nám předvedl na jednotlivých psech, jak některé cviky lze psa učit, jak správně mají být prováděny a jaké chyby se u těchto cviků mohou vyskytovat. Jako nový prvek bylo u nás poprvé použito míjení stáda jedoucím vozidlem – zatím jsme používali pouze vozidlo stojící. Byli jsme v napětí, zda pes dokáže stádo ukáznit a hlavně udržet, protože ovce nejsou na míjení jedoucího vozidla zvyklé. Ale skoro všichni psi ze skupiny 3 okamžitě pochopili situaci a stádo bez problémů převedli po silnici i když je postupně v obou směrech míjel malý traktor.

Bez komentáře

Comments are closed for this entry.